ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΑΚΡΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

Light Chaos

«Ψάχνοντας άκρη στο Χάος»

Μάνος Αποστολίδης


Αναστασία, ετών 25. Επί 3 χρόνια, δανειζόταν μηνιαία από την αδερφή της 100 ευρώ για να την παλέψει. Σήμερα η αδερφή της είπε «Όχι». Η Αναστασία αρχικά σπάστηκε απίστευτα και ήτανε χειρότερα και απ’ όταν περίμενε περίοδο. Γρήγορα όμως άρχισε να αναθεωρεί για τα κίνητρα της αδερφής της. Πού πήγαινε η ζωή της;
Γιώργος, ετών 40. Είχε ένα πουτανάκι για γραμματέα – απίστευτο μουνί – που ήταν πρόθυμο να μπει κάτω από το γραφείο του όποτε ο Γιώργος είχε καύλες. Το ‘χε κάνει ένα βράδυ που είχανε μείνει μόνοι τους και αρχίσανε τα ουίσκια• στο τέλος του μήνα της έδωσε bonus και από τότε εκείνη το ‘μαθε το κόλπο. Σήμερα όμως, για πρώτη φορά του έλεγε «Όχι». Χάλασε η μέρα του. Σκέφτηκε ότι μπορεί αυτή ξαφνικά να ήθελε σχέση, μπορεί να άρχιζε τα τηλέφωνα στην γυναίκα του – χίλια πράματα, όλα κακά. Γύρισε σπίτι βράδυ, τρομερά ξενερωμένος. Χωρίς καν να νυστάζει, έπεσε απευθείας στο διπλό ξύλινο κρεβάτι του που έτριζε.
Σοφία, ετών 38. Είχε αρχίσει να βιώνει με τον δεύτερο σύζυγο της ότι έζησε κάποτε με τον πρώτο: Δεν της έκανε άλλο έρωτα. Η Σοφία έτρεμε ότι θα την παρατούσε κι αυτός. Μια νύχτα, κάνα δυο μήνες μετά την τελευταία φορά, του όρμησε η ίδια• κι ας έπρεπε μάλλον να ισοπεδώσει τον εγωισμό της. Τι το ‘θελε; Της είπε «Όχι». Δεν είχε όρεξη, λέει… Την επόμενη μέρα η Σοφία δεν μιλιόταν. Όταν η κόρη της μπήκε στο δωμάτιο να της ζητήσει κάτι, η Σοφία την έστειλε από ‘κει που ήρθε.
Ιωάννα, ετών 22. Τελευταία, μιλούσε στην μάνα της μόνο για να ζητήσει λεφτά. Το ‘κανε επίτηδες η Ιωάννα. Ήθελε να δει πότε θα ‘παιρνε χαμπάρι η μάνα της ότι πλέον μόνο λεφτά έχει να της προσφέρει. Πέρασαν μερικές βδομάδες για να ακούσει «Όχι» η κακομαθημένη Ιωάννα – ντάξει, δεν φταίει αυτή βέβαια – μα δεν ήταν όπως το είχε φανταστεί. Η μάνα της άρχισε να ουρλιάζει και είπε λόγια που πόνεσαν. «Ανεπρόκοπη!», «Όλο στα ψώνια και στους γκόμενους το μυαλό σου!», «Να δω εγώ τι θα κάνεις στη ζωή σου!». Τη μαλακισμένη… Η Ιωάννα έφυγε απ’ το σπίτι κλαίγοντας. Έτρεξε στο αγόρι της που ήταν πάντα εκεί γι’ αυτήν, κι ας του φερόταν πάντα απαίσια.
Τσάρλι, ετών 22. Μια μέρα η Ιωάννα ήρθε να τον βρει, κλαμένη. Ο Τσάρλι την παρακαλούσε για πολλή ώρα να του πει τι έχει, αλλά εκείνη τον αγνοούσε και μόνο έκλαιγε. Στο τέλος, αγχωμένος, την ρώτησε αν τουλάχιστον ίσχυε το ταξίδι που θα πήγαιναν την επόμενη βδομάδα. Εκείνη του έφτυσε ένα «Όχι!» και έφυγε. Το είχαν πληρώσει ήδη το ταξίδι. Ο Τσάρλι αγανακτισμένος το ξαναδιάβασε. Τότε είδε για πρώτη φορά την Γραμμή• τόσο καθαρά. Και κατευθείαν ήξερε τι θα έκανε από ‘δω και πέρα. Έτσι βέβαια μπορεί για τις μαλακίες της Ιωάννας να την πλήρωναν ένας-ένας οι υπόλοιποι χαρακτήρες, αλλά τι να κάνουμε; Δεν τον ένοιαζε και πολύ τον Τσάρλι, τον συγγραφέα της ιστορίας.

-Ένα αφιέρωμα στον Charlie Kaufman-

Submit a comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.